Skip to main content

Resepi Ikan Patin Masak Tempoyak Sungai Isap (aku tambah sikit jer sg isap tu)

Bahan-bahannya:
1 ekor ikan patin yang telah dibersihkan dan dipotong 4
1 biji timun air jika suka
3-4 sudu tempoyak
kunyit serbuk
garam dan gula secukup rasa
10 biji cili padi yang telah ditumbuk

Cara memasak:
Air dimasukkan ke dalam periuk, masukkan ikan patin dan timun
apabila air sudah mendidih, masukkan kunyit, tempoyak, cili padi, garam dan gula secukup rasa.
Apabila bau tempoyak telah naik kacau dan rasa garam segala adalah cukup barulah diangkat untuk dimakan panas-panas bersama nasi. Jika mahukan kuah tempoyak pekat, masukkan lebih tempoyak cuma jangan terlalu banyak nnti gulai jadi masam.

(sesetengah orang suka masuk daun kesum pun boleh, ada masuk bawang pun ada namun diingatkan bahawa jika bahan2 tadi dimasukkan maka rasa asli ikan patin dan tempoyak akan hilang) sebab itu tiada bawang, atau sebarang daun di dalam masakan tempoyak saya. :)

    Gambar hiasan

Beginilah rupa masakan ini, kaler kuah bergantung kepada kepekatan tempoyak dan kemerahan lada.

Tempoyak juga boleh menjadi gulai ayam tempoyak, udang tempoyak, ikan kembung tempoyak.

Ikan patin goreng juga sangat sedap apepun cara basuhan ikan ini amat penting untuk menjamin bau hanyir hilang..dan paling menjadi kesukaan saya adalah ikan patin salai dengan cili. Ikan patin disalai/dibakar sehingga masak, kemudian isi ikan diracik dan dibuang tulangnya... isi tadi kemudian digaul bersama cili padi yang telah ditumbuk bersama garam dan dimakan dengan nasi yang sedang panas. Sehingga berpeluh dibuatnye huhuhuhuh.....saya x kisah org ckap tempoyak asal perak atau dari negeri mana sekalipun yang saya tahu saya memang dibesarkan dengan cara memasak sebegini rupa.

Sekian dari saya.. :P

Comments

Popular posts from this blog

Ukays- Lirik Sudah Tiada Tunasnya

Ukays Lirik Sudah Tiada Tunasnya : SETELAH BERTAHUN KAU MENYEPI MEMBAWA KEMARAHAN DIHATI AKU BAGAI HILANG ARAH KEMUDI BETAPA WAKTU ITU TERCABARNYA MARUAHKU PERITNYA PENGALAMAN HIDUP SETELAH LUKA AKU TERUBAT KAU JELMA KINI UNTUK MERAWAT MERAYU AKU SEPERTI DAHULU BIARLAH AKU MAKLUMKAN KEDUDUKAN SEBENAR SESUNGGUHNYA CINTA KITA SUDAH TIADA TUNASNYA KORUS:  SEMUANYA TETAP ABADI SEPERTI MULA DULU ITU BKN BERERTI UNTUK ENGKAU BERTAKHTA KEMBALI CUKUPLAH AKU MENANGIS DARI PERBUATANMU YG MENGHIRIS BIARLAH AKU MAKLUMKAN KEDUDUKAN SEBENAR UNTUK KU TERIMA MU SEPERTI DULU KU SUDAH TAWAR... -

Menu yang terdapat di Johor, Pekan Nenas, Pontian

Jalan-jalan cari makan........   cempedak goreng yang manis, kat johor ni banyak buah2han tempatan..boleh dikatakan senang juga nk    cari tambah lagi suamiku ada dusun sndri.... ha yang ni sangat mengujakan...abc yang kena siram dgn coklat ke milo aku lupe daaa....sgt sedap ketika  hari bahang panas 2 mangkuk tu bukan makan sorang ek ada kawan huhuhuhuu.... :) diperkenalkan oleh org johor ni tkyah nk sebut abc cklat ke ape... sebut je abc 2 kak maka dtgla cmgini rupanya...... yang ni adalah menu yang x asing lagi iaitu ayam penyet.... yang ni mmg sedap giler tpi ada kt taman utama jek sedappppp... especially makan panas2 rega RM 6 hingget sepinggan... yang ni sume orang kenal sate daging + sate ayam... kt sini secucuk 60 sen rasa mcm sama kt mana2 dah.... yang ni jupe kt pizza hut jer...tempura udang rase nmanye kalau salah i'm sori hehehheheh yang ni suami aku yg punyer. pizza makan untuk 4 orang....aku bukan penggemar sangat tpi boleh laaa...ni pi

Im back!!!!

 Allahuakbar diariku... aku sudah lupakan kamu wahai diariku. Bermula dgn assalamualaikum syg ku kalau  boleh kupeluk kamu tpi x boleh...hari ini adalah 1 oktober 2023.aku baru jumpa kamu wahai blog. Terlalu byk yg aku alami terlalu byk halangan dan rintangan yg menghalang aku untuk teruskan perjalanan ini namun hanya kuasa Allah yg tentukan segalanya. Aku tidak berniat lg utk bercerita segala yg terjadi namun akan kutulis di sini apa yg terjadi padaku. Aku rindu padamu.