Bahan-bahannya:
1 ekor ikan patin yang telah dibersihkan dan dipotong 4
1 biji timun air jika suka
3-4 sudu tempoyak
kunyit serbuk
garam dan gula secukup rasa
10 biji cili padi yang telah ditumbuk
Cara memasak:
Air dimasukkan ke dalam periuk, masukkan ikan patin dan timun
apabila air sudah mendidih, masukkan kunyit, tempoyak, cili padi, garam dan gula secukup rasa.
Apabila bau tempoyak telah naik kacau dan rasa garam segala adalah cukup barulah diangkat untuk dimakan panas-panas bersama nasi. Jika mahukan kuah tempoyak pekat, masukkan lebih tempoyak cuma jangan terlalu banyak nnti gulai jadi masam.
(sesetengah orang suka masuk daun kesum pun boleh, ada masuk bawang pun ada namun diingatkan bahawa jika bahan2 tadi dimasukkan maka rasa asli ikan patin dan tempoyak akan hilang) sebab itu tiada bawang, atau sebarang daun di dalam masakan tempoyak saya. :)
Gambar hiasan
Beginilah rupa masakan ini, kaler kuah bergantung kepada kepekatan tempoyak dan kemerahan lada.
Tempoyak juga boleh menjadi gulai ayam tempoyak, udang tempoyak, ikan kembung tempoyak.
Ikan patin goreng juga sangat sedap apepun cara basuhan ikan ini amat penting untuk menjamin bau hanyir hilang..dan paling menjadi kesukaan saya adalah ikan patin salai dengan cili. Ikan patin disalai/dibakar sehingga masak, kemudian isi ikan diracik dan dibuang tulangnya... isi tadi kemudian digaul bersama cili padi yang telah ditumbuk bersama garam dan dimakan dengan nasi yang sedang panas. Sehingga berpeluh dibuatnye huhuhuhuh.....saya x kisah org ckap tempoyak asal perak atau dari negeri mana sekalipun yang saya tahu saya memang dibesarkan dengan cara memasak sebegini rupa.
Sekian dari saya.. :P
1 ekor ikan patin yang telah dibersihkan dan dipotong 4
1 biji timun air jika suka
3-4 sudu tempoyak
kunyit serbuk
garam dan gula secukup rasa
10 biji cili padi yang telah ditumbuk
Cara memasak:
Air dimasukkan ke dalam periuk, masukkan ikan patin dan timun
apabila air sudah mendidih, masukkan kunyit, tempoyak, cili padi, garam dan gula secukup rasa.
Apabila bau tempoyak telah naik kacau dan rasa garam segala adalah cukup barulah diangkat untuk dimakan panas-panas bersama nasi. Jika mahukan kuah tempoyak pekat, masukkan lebih tempoyak cuma jangan terlalu banyak nnti gulai jadi masam.
(sesetengah orang suka masuk daun kesum pun boleh, ada masuk bawang pun ada namun diingatkan bahawa jika bahan2 tadi dimasukkan maka rasa asli ikan patin dan tempoyak akan hilang) sebab itu tiada bawang, atau sebarang daun di dalam masakan tempoyak saya. :)
Gambar hiasan
Beginilah rupa masakan ini, kaler kuah bergantung kepada kepekatan tempoyak dan kemerahan lada.
Tempoyak juga boleh menjadi gulai ayam tempoyak, udang tempoyak, ikan kembung tempoyak.
Ikan patin goreng juga sangat sedap apepun cara basuhan ikan ini amat penting untuk menjamin bau hanyir hilang..dan paling menjadi kesukaan saya adalah ikan patin salai dengan cili. Ikan patin disalai/dibakar sehingga masak, kemudian isi ikan diracik dan dibuang tulangnya... isi tadi kemudian digaul bersama cili padi yang telah ditumbuk bersama garam dan dimakan dengan nasi yang sedang panas. Sehingga berpeluh dibuatnye huhuhuhuh.....saya x kisah org ckap tempoyak asal perak atau dari negeri mana sekalipun yang saya tahu saya memang dibesarkan dengan cara memasak sebegini rupa.
Sekian dari saya.. :P
Comments
Post a Comment